Tacskófészek

Túrom, kaparom, tekerem, forgatom, addig görgetem és hajtom, amíg a pokrócból megszületik a meghitt kuckó. Az építkezős produkció régóta szerepel a műsoromban, nélküle esélytelen az éjszakai alvás, a délutáni szunyókálás. A mitikus eljárást valamennyi csaholós négylábú ismeri, a félreértések tisztázására most mégis lejegyzem, hogyan készíthettek elsőosztályú tacskófészket.

vizslafotozas_419a2032_fb.jpg

Ajánlatos körültekintően nekilátni... Gondoljuk át, vajon miféle eredményt érhetünk el a szabad ég alatt, az elemek kényének kedvének kitett kopár placcon, pláne a nyirkos, fagytól ropogós avarban… Szerető gazdi az ilyen helyen aligha bólintana a letelepedésre... A garázs kemény betonpadlóján, a hideg kutyaházban, megint nem az igazi… Érdemesebb a jó meleg szobában, a kályha, a radiátor közelében, egy barátságos kanapén próbálkozni.

Elhúzódó papírmunkára, tervezgetésre ne fecséreljük az időt. Az aprólékos dokumentációt, a precíz rajzokat, a minőségtanúsítványokat, a bélyegzős, pecsétes okmányokat elfelejthetjük... Engedélyeket, nyilatkozatokat pakolgatni botorság, a világ végezetéig megőrzendő szemétkupac feleslegesen foglalná a polcokat. A tömött dossziék hiánya ráadásul felpörgeti az eseményeket, a feladattal sebesen megküzdhetünk.

A kivitelezés gyorsan megy, ám az alapanyagok beszerzését nem bliccelhetjük el. Könnyebbség, hogy a webshopoknak hála, az otthoni karosszékben ücsörögve vásárolgathatunk, és ehhez csupán egyetlen bankkártya kell… Teljesen mindegy anyáé, netán apáé. Válasszuk azt, amelyiket észrevétlenül kölcsönvehetjük. A kosárba gyűjtött cuccok kiszállítását a futárszolgálatok huszonnégy-negyvennyolc órán belül intézik…

Szegény tacskó persze „vízzel főz”, azaz kotorja, ami éppen adódik. Az élet távolról sem csupa szárított nyúlfüllel bélelt habos torta, sokunknak muszáj innen-onnan elcsent, összeszedett holmikkal beérnünk. Indokolt esetben tehát ügyeskedjünk, és kicsit se szégyelljük... Rajtakaphatnak, számon kérhetnek, lapításra ennek ellenére nincs okunk. Cuppogjunk ártatlanul, majd hatalmas sóhajjal ejtsük a témát.

Büntetés? Ugyan! Megnézhetik, mit is lovasítottunk meg… Kutakodhatnak, garantáltan nem bukkannak pótolhatatlan, felbecsülhetetlen értékű kincsekre. A szerencsésebbeknél a puha pléd lesz az elszánt igyekezet perdöntő bizonyítéka... Az enyém nagyanyótól jött. Tőle kaptam ködbe vesző, utolsó közös karácsonyunkon. Elég lehunynom a szemem, beszippantanom a szövetszálak illatát, és feldereng a mosolya, érezhetem keze finom simogatását...

No!... Szóval a tárgyra visszatérve… A bolyhos takaró megfelel a célnak, csüggedésre azonban a bunginak való speciális textíliák híján sem kényszerülünk. Legyünk kreatívak, szaglásszunk a lakásban, kutassunk a különböző zugokban. Bármire rátehetjük a mancsunkat… Hurcoljuk magunkkal anya pulcsiját, apa kizárólag tűzifaaprításnál, kertészkedésnél viselt pufi kabátját, külső védősáncként pedig megteszik a rojtosodó szélű papucsok, kallódó cipők.

A felhalmozást követően a projekt új szakaszba lép. Indulhat a tényleges terepalakítást... A dakszlik itt átugorhatják a leírást, hiszen ők kölyökkoruktól edződnek a kimerítő, egész testet igénybe vevő tevékenységhez… Feltehetően pont annyira unhatják a fontoskodó, részletes magyarázatot, mint apa a bútoráruházak furcsa ábrákban bővelkedő szerelési útmutatóinak böngészését.

Elvethetjük a gyakorlás ötletét, jönnek azok a mozdulatok ösztönösen... A lényeg, hogy a hátsó lábainkkal szilárdan kitámasszunk, pocakunkat homorítsuk, gerincünket enyhén domborítsuk. Tartsuk magasra a fejünket, szegjük le az orrunk hegyét, és mellső tappancsainkkal percekig tempósan „ássunk”. Iktassunk be rövid pihenőket, aztán folytassuk, ahol abbahagytuk… Levezetés gyanánt körözzünk tetszés szerint jobbra, illetve balra.

A képzeletbeli fű letaposásával befejezettnek nyilváníthatjuk művünket. Terpeszkedhetünk, horkolhatunk, priccsünket éjjel biztosan nem rángatják ki alólunk… Hozzáfogok én is, elérkezett a takarodó ideje, vár a tacskófészek alapozása. Komoly tapasztalatot szereztem az elmúlt években ezen a téren, mert amit este felrakok, reggel lebontják…

Ha tetszett, kövesd Panka Mesekönyvét a Facebook oldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://pankamesekonyve.hu/api/trackback/id/tr5615405976
Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

BEKÖSZÖNTŐ

Köszönöm, hogy felütötted a borítót, és belelapoztál Panka Mesekönyvébe! Történeteimből egy törpetacskó életének érdekesebb eseményeit ismerheted meg. Fülipuszi! Panka

Állandó oldalak

süti beállítások módosítása