Fészekrakók

Lázasan pörög a munka, dübörög az építkezés, szakadatlanul dolgoznak udvarunkban az önjelölt mesterek. Hajnalhasadástól alkonyatig hangos a kert vidám fütyörészésüktől, kényelmes kávézásra, uzsonnaszünetre nem vesztegetik az időt. Özönlenek a különféle szállítmányok, emelkednek a fűszálakból, levélkékből, homályos eredetű szőrcsomókból összerótt falak, haladnak a fészekrakással a picinyke rozsdafarkúak.

boringweek02fb.jpg

Fürge kompániájuk a széles világon bárhol letelepedhetett volna, ám a kalandozók szíve a tavasz érkeztével hazahúzott. Emlékeikben élt a boldog bizonyosság, hogy égbenyúló fenyőnk sűrű koronája felmenőikhez hasonlóan nekik is pompásan megfelel majd. Házunk dühös szelektől védett délkeleti oldala fedezéket kínál a családnak, vele a turbékoló gerléknek, a zajosan csicsergő őszapóknak, a dalolászó rigóknak… Békés zugot a fiókák neveléséhez.

Tollasjószágok generációi bújtak itt ki eddig a tojásból, lakták be a himbálódzó ágakon, az eresz takarásában, a tornác felett végigfutó gerendán, vagy éppen a tető peremét lezáró deszkák közt ásítozó résben megülő szerény hajlékokat. Harsány csipogás jelezte a tátott csőrrel eleséget követelő, a feltálalt kukacok, rovarok fogyasztásától erősödő, a repüléshez bátorságot gyűjtögető gyámoltalan csöppségek növekedését.

Az olyan pelyhes apróságokét, mint amilyenek a távolból a héten visszatérők voltak egy esztendeje. A testvérek, akik tavaly májusban a kelleténél korábban vetették a mélybe magukat, és most kizárólag azért tüsténkedhetnek odakint, mert szimatom akkor hozzájuk, a vadszőlő alatt reszketőkhöz vezetett. Segítségemmel kerülték el a találkozást a folyton éhes cicákkal, kölcsönkapott elemózsiás ládámban vendégeskedve élvezték szüleik szorgos törődését.

Immár rajtuk, a messzi tájakat bejáró vándorrá cseperedett fiatalokon a sor. Ideje, hogy megmutassák, a magasban szárnyalás tudományának tökélyre fejlesztésén túl az elmúlt hónapokban az otthonteremtés csínját-bínját ugyancsak elsajátították. Sürögjenek-forogjanak, papírra rajzolt ábrák, lepecsételt engedélyek nélkül kialakítsák szellős nyári szállásukat. A kuckót, ahol gondoskodhatnak sipítozó utódaikról.

Lustasággal kicsinyke barátaim aligha vádolhatók, máris buzgón nekiveselkedtek legfontosabb teendőiknek. Serényen kitűzték a helyszínt, leporolták az alapul szolgáló léceket, ámuló tekintetemtől kísérve hordták halomba a válogatott kellékek sokaságát… Légi úton fuvaroztak mindent, a bársonyos tapintású mohát, a karikába tekert pampafüvet, a télre kiakasztott cinkegolyókból megmaradt rugalmas hálót.

Az agyafúrtak felhasználják a bolyhokat, a szöszöket, szerephez jut produkciójukban az elfoszlott spárga, a sárgálló aranyvessző, a napfényben baljósan megcsillanó fehér nejlondarabka... A zűrzavarban csupán a csavaros eszű zsenik látják a rendet, ők tudják, mire jó a szemétből kimentett seprűcirok, hogyan válnak masszív tartóoszloppá a vékony gallyak, lágyan ölelő matraccá a virágok elhullajtott szirmai.

Gyorsan rövidült az elintéznivalók terjedelmes listája, fogytak a feladatok ma is, és amint leterítette sötét palástját az este, a fáradt iparosok megpihentek. A pöttöm csiripelők csendesen szundikálnak a bokrok rejtekében, álmukban a nagy mű befejezéséig hátralévő utolsó lépéseket tervezgetik. Hamarosan kész az új fészek, a rozsdafarkúak beköltözhetnek, én pedig fülelhetek a madarak énekére, leshetem mikor lesz szükségük rám.

Ha tetszett, kövesd Panka Mesekönyvét a Facebook oldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://pankamesekonyve.hu/api/trackback/id/tr216505318
Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

BEKÖSZÖNTŐ

Köszönöm, hogy felütötted a borítót, és belelapoztál Panka Mesekönyvébe! Történeteimből egy törpetacskó életének érdekesebb eseményeit ismerheted meg. Fülipuszi! Panka

Állandó oldalak

süti beállítások módosítása